Job

A po e përdorni dhe si po e përdorni ChatGPT?

ChatGPT është aftësia e re më e fortë e punës që mund t'ju ndihmojë të punësoheni, sipas ekspertëve të HR

Kualifikimi më i mirë i ri i punës mund të jetë se sa mirë punoni me një chatbot.

ChatGPT është kompania më e fundit e kërkuar për aftësitë e punës që punësojnë, sipas hulumtimit të fundit nga faqja e karrierës Resume Builder.

Që nga zbulimi i tij publik në fund të vitit 2022, ChatGPT është miratuar shpejt nga kompani si Microsoft dhe Slack, të cilat po përfshijnë chatbot në produktet e tyre ose po e përdorin atë për të punuar në mënyrë më efikase.

Kur vlerësohen kandidatët për t'u punësuar, 90% e drejtuesve të biznesit në SHBA thonë se të kesh përvojë në ChatGPT është një plus për punëkërkuesit, zbuloi një sondazh i Resume Builder me 1000 shefa.

Gati gjysma (49%) e kompanive po përdorin tashmë ChatGPT, i përcaktuar Resume Builder, kryesisht për shkrimin e kodit, krijimin e përmbajtjes, hartimin e përmbledhjeve të takimeve ose dokumenteve të brendshme dhe ndihmën me mbështetjen e klientit.

ChatGPT "nuk është ndryshe" nga aftësitë e tjera teknike të kërkuara si kodimi ose përdorimi i Microsoft Excel, thotë Andrew Higashi, CEO i ChangeEngine, një firmë e zhvillimit të softuerit në San Francisko.

“Kandidatët të cilët janë të njohur dhe rehat duke përdorur mjetet më të fundit teknologjike, përfshirë ChatGPT, do të kenë gjithmonë një avantazh konkurrues në tregun e punës,” shpjegon Higashi.

Ndërsa inteligjenca artificiale bëhet më e integruar në industri të ndryshme, duke përfshirë shitjen me pakicë dhe marketingun, aftësitë e AI, shton ai, do të jenë "me të vërtetë të rëndësishme për punëkërkuesit".

Cilat industri po punësojnë për përvojën në ChatGPT

Kriteret me njohuri në ChatGPT po gjejnë me shpejtësi rrugën e tyre në postimet e punës. Në ZipRecruiter, qindra përshkrime për role të hapura përmendin "ChatGPT" - gjysma e këtyre postimeve janë për role teknike inxhinierike të AI, ndërsa gjysma tjetër janë për role marketingu, shkrimi të kopjimit dhe në mediat sociale, thotë Ian Siegel, CEO i ZipRecruiter.

Rritja e mjeteve gjeneruese të AI ka nxitur kërkesë të shtuar për inxhinierë të shpejtë, të cilët testojnë kërkesat dhe ndërtojnë udhëzues përdoruesi për të përmirësuar përgjigjet e chatbots, raporton Business Insider. Disa nga këto punë, të cilat nuk kërkojnë një sfond inxhinierik ose kodimi, mund të paguajnë deri në 335,000 dollarë.

Menaxherët e punësimit po kërkojnë njerëz që janë të gatshëm të "mësojnë dhe përshtaten me teknologjitë e reja, si ChatGPT" dhe "të jenë të parët që eksperimentojnë dhe kuptojnë mënyra të reja për të arritur komunitetet" duke përdorur aplikacione si TikTok, Web3 dhe ChatGPT, sipas përshkrimeve të punës. në ZipRecruiter.

Ndërsa ChatGPT ende nuk është shfaqur në listat e punëve në financa në ZipRecruiter, Siegel vëren, "kjo ka të ngjarë të jetë afër".

Sa i përket industrive të tjera, Higashi parashikon që chatbot do të jetë më i dobishëm për njerëzit në shitje dhe profesione ligjore. Për shitje, roboti mund të gjenerojë tekst që simulon një bisedë me një klient, dhe të modifikojë skriptet e thirrjeve dhe përgjigjet e emailit, ndërsa në fushën ligjore, mund të kryejë kërkime për raste, si dhe të automatizojë kontratat dhe formularët.

Mos listoni vetëm ChatGPT në CV-në tuaj

Punëkërkuesit duhet të bëjnë më shumë sesa të listojnë ChatGPT si një aftësi në rezymenë e tyre për t'u dalluar nga kandidatët e tjerë.

"Menaxherët e punësimit kujdesen më pak nëse përdorni ose jo ChatGPT, ajo që është më e rëndësishme është se çfarë mund të arrini me të," thotë Juan Pablo Gonzalez, një partner i lartë klient në firmën globale të konsulencës Korn Ferry.

Nëse ndiheni rehat duke përdorur AI gjeneruese, duhet të nënvizoni përvojën tuaj në arritjen e objektivave specifike në punë duke përdorur teknologji të avancuar, qoftë në profilin tuaj në LinkedIn ose gjatë një interviste, shton Gonzalez.

Për shembull, nëse punoni në shërbime financiare, mund të shpjegoni se si e keni përdorur ChatGPT për të "ndërtuar modele ekonomike ose për të kryer analiza kosto-përfitim bazuar në grupe të mëdha të dhënash", sugjeron Gonzalez. Ose, nëse jeni një zhvillues softuerësh, mund të përmendni se si chatbot ju ndihmon të shkruani dhe korrigjoni kodin, duke ju lejuar ta bëni atë "me më shumë efikasitet dhe saktësi", shton ai.

Nëse po kërkoni të përmirësoni aftësitë tuaja ChatGPT, ka disa kurse certifikimi dhe trajnimi në internet, nga Universiteti i Miçiganit, Coursera dhe platforma të tjera të mësimit elektronik.

Në fund të fundit, shtimi i ChatGPT në listën tuaj të aftësive profesionale u tregon punëdhënësve se ju jeni dikush që "është i emocionuar për të eksploruar teknologji të reja dhe për të gjetur mënyra më të mira për të punuar," thotë Gonzalez, "gjë që është tepër e vlefshme, pavarësisht se për çfarë pune po aplikoni.”