Job

Ju komunikoni me gjuhën e trupit tuaj më shumë sesa mendoni - madje edhe gjatë një interviste!

Shumë herë kur flasim për komunikim, flasim vetëm për fjalët e folura apo të shkruara. Por komunikimi është shumë më shumë se fjalët që ndajmë me bashkëbiseduesin. Në fakt pjesa verbale e komunikimit është një pjesë më e vogël e mesazhit që merr bashkëbiseduesi. Bashkëbiseduesi na komunikon shumë më tepër informacion përmes komunikimit joverbal, për të cilin jo gjithmonë jemi plotësisht të vetëdijshëm.

Pjesa më e madhe e komunikimit joverbal i përket gjuhës së trupit, e cila përfshin:

 • lëvizjet, gjestet dhe qëndrimi i trupit,
 • distancën ndërpersonale,
 • shikimin,
 • kontaktin me sy.

Një rol shumë të rëndësishëm në komunikim luan edhe intonacioni i zërit, i cili përdoret për të përcjellë një mesazh verbal. Cila është ngjyra e zërit, a është i qetë apo i përshpejtuar, flasim qetësisht apo e kemi ngritur zërin.

KOMUNIKIMI JO VERBAL GJATË NJË BISEDE

Profesionistët dhe rekrutuesit e burimeve njerëzore i kushtojnë vëmendje komunikimit joverbal, ndonjëherë edhe më shumë sesa vetë pjesës thelbësore të bisedës. Ata duan të marrin informacion nga ju, nëse fjalët tuaja mbështeten edhe nga komunikimi joverbal ose nëse ato në mënyrë të pandërgjegjshme po i kundërshtojnë ato.

Pranimi i fjalëve tuaja përmes komunikimit joverbal do të përçojë mesazhin se fjalët tuaja ka të ngjarë të jenë të sinqerta dhe të vërteta, ndërsa kundërshtimi i fjalëve tuaja të folura përmes gjuhës së trupit mund të përcjellë se mund të mos jeni plotësisht të sinqertë. Për fat të keq, nuk ka asnjë formulë magjike për suksesin e intervistës. Çelësi është të jesh i natyrshëm dhe i sigurt, i relaksuar dhe të tregosh interes të vërtetë për punën, kompaninë dhe intervistuesin.

Nëse e dimë gjuhën e trupit tonë, e cila shpreh shqetësimin tonë, atëherë do të jetë më e lehtë t'i kushtojmë vëmendje komunikimit tonë joverbal gjatë intervistës dhe të përmbahemi nga këto sjellje. Pjesë e kësaj është edhe intonacioni i zërit, i cili vërehet shumë shpejt nga bashkëbiseduesi. Edhe nëse bashkëbiseduesi mund të mos e vërejë se, për shembull, ne i shtrëngojmë pëllëmbët në grushta si shenjë e nervozizmit tonë, intonacioni i zërit do ta zbulojë shpejt këtë. Të folurit shpejt ose shumë ngadalë, ngritja e tonit të zërit ose pëshpëritja janë vetëm disa aspekte të intonacionit që bashkëbiseduesi i vë re shumë shpejt.

BAZAT E KOMUNIKIMIT JO VERBAL

Njohja e bazave të komunikimit pozitiv joverbal gjatë një interviste mund të jetë një ndihmë e madhe, por më e rëndësishmja, përgatituni për intervistën me vetëbesim të vërtetë dhe vetëbesim në aftësitë tuaja për ta bërë punën me sukses.

SYTË

 • Kontakti i drejtpërdrejtë me sy do të thotë që personi është i interesuar për bisedën dhe po dëgjon me vëmendje. Tregon besim dhe ndershmëri. Kontakti i drejtpërdrejtë me sy që zgjat shumë, megjithatë, mund ta bëjë dikë të ndjehet pakëndshëm apo edhe i kërcënuar.
 • Shmangia e kontaktit me sy mund të tregojë siklet ose mashtrim
 • Përpëlitja e shpejtë e syve mund të tregojë siklet, shqetësim ose pandershmëri. Në të kundërt, një përpëlitje i ngadaltë mund të jetë një përpjekje e vetëdijshme për të maskuar emocionet e dikujt.

GOJA

 • Kafshimi i buzëve mund të tregojë shqetësim apo ankth.
 • Buzët e grumbulluara zakonisht tregojnë mosmiratim apo mospëlqim.
 • Mbulimi i gojës mund të tregojë dëshirën për të fshehur një reagim emocional, p.sh. buzëqeshja në momentin e gabuar.

DUART

 • Njëra dorë nën mjekër tregon përqendrim tek personi.
 • Krahët e kryqëzuar së bashku me një buzëqeshje tregojnë besim dhe qetësi.
 • Ne mund të dominojmë duke vendosur duart në ijë ose në xhepa.
 • Kur ndihemi rehat në një grup njerëzish, ne i mbajmë duart larg trupit

MËSONI SI TË SHTRËNGONI DUART NË MËNYRË KORREKTE

Kur shtrëngojmë duart në mënyrë korrekte, ne kapim të gjithë pëllëmbën e personit me të cilin po shtrëngojmë dorën me dorën e djathtë. Duhet ta shtrëngojmë pëllëmbën mirë, por jo shumë fort. Shtrëngoni dorën tri herë dhe e gjithë shtrëngimi i duarve duhet të zgjasë vetëm dy deri në tre sekonda. Ndërkohë, shikoni në sy personin me të cilin po shtrëngoni dorën, buzëqeshni mirë dhe natyrshëm dhe përdorni një frazë të përshtatshme, për shembull, "Më vjen mirë".

Pjesa më e madhe e komunikimit tuaj joverbal vjen nga gjendja juaj emocionale dhe mënyra se si ndiheni, që do të thotë se mund të tregoni shumë besim edhe nëse jeni mjaft nervoz. Por gjëja më e mirë është të siguroheni që të jeni të relaksuar gjatë intervistës, pasi në këtë mënyrë komunikimi pozitiv joverbal do të vijë natyrshëm dhe do të tregojë shumë më tepër sinqeritet në komunikimin tuaj.